Algemene voorwaarden
Taxi Happy Day
Ingangsdatum: 1 februari 2025
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten voor taxivervoer (hierna: “Vervoerovereenkomst”) tussen Taxi Happy Day (hierna: “Vervoerder”) en de natuurlijke of rechtspersoon die een opdracht verstrekt (hierna: “Reiziger” of “Opdrachtgever”). Door het aangaan van een Vervoerovereenkomst verklaart de Reiziger/Opdrachtgever zich aan deze voorwaarden te houden. Deze voorwaarden zijn opgesteld met inachtneming van de relevante bepalingen uit onder andere:
- de Wet Personenvervoer 2000 (met name artikel 1),
- het Burgerlijk Wetboek (voor algemene contractuele bepalingen), en
- de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (voor privacybescherming),
- overige relevante Nederlandse wet- en regelgevingen.
Artikel 1 – Begripsomschrijvingen
In deze voorwaarden wordt verstaan onder:
- Taxivervoer: Het personenvervoer per taxi, zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet Personenvervoer 2000, waarbij de ritprijs vooraf is overeengekomen of wordt vastgesteld middels een taxameter. Het vervoer omvat tevens het in- en uitstappen.
- Vervoerovereenkomst: De tussen de Reiziger/Opdrachtgever en Vervoerder gesloten overeenkomst voor het verrichten van taxivervoer.
- Auto: Het motorrijtuig dat door Vervoerder wordt ingezet voor taxivervoer, als bedoeld in artikel 1 van de Wet personenvervoer 2000.
- Reiziger: De persoon die wordt vervoerd. Indien de vervoersopdracht namens een ander wordt verstrekt, wordt deze als Opdrachtgever beschouwd.
- Opdrachtgever: De natuurlijke of rechtspersoon die de Vervoerovereenkomst aangaat.
- Opdracht: Iedere vorm van opdracht of reservering voor taxivervoer, hetzij via een taxistandplaats, telefonisch, online of op een andere wijze.
- Handbagage: Bagage die de Reiziger als gemakkelijk mee te voeren, draagbaar of verrijdbaar bij zich heeft, met inbegrip van levende dieren, tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen.
- Overmacht: Alle omstandigheden buiten de wil en controle van Vervoerder, zoals extreme weersomstandigheden, technische storingen, stakingen, verkeersopstoppingen, overheidsmaatregelen of andere onvoorziene situaties.
Artikel 2 – Toepassingsgebied
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle Vervoerovereenkomsten, ongeacht de wijze van totstandkoming, en laten eventuele afwijkende afspraken alleen gelden indien deze door Vervoerder schriftelijk zijn bevestigd.
- Op deze voorwaarden is uitsluitend Nederlands recht van toepassing, met inbegrip van de relevante bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek en de Wet Personenvervoer 2000.
- Reiziger/Opdrachtgever bevestigt bij het aangaan van de overeenkomst dat hij/zij kennis heeft genomen van en akkoord gaat met deze voorwaarden.
- Geschillen over de uitvoering van de Vervoerovereenkomst kunnen in eerste instantie in der minne worden geprobeerd bij Vervoerder en, indien nodig, worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Taxivervoer of de bevoegde rechter.
Artikel 3 – Totstandkoming van de Vervoerovereenkomst
- Een Vervoerovereenkomst komt tot stand op het moment dat Vervoerder de door de Reiziger/Opdrachtgever verstrekte opdracht bevestigt.
- Bij opdrachten die worden verstrekt vanaf een taxistandplaats is Vervoerder – behoudens omstandigheden als omschreven in artikel 7 – verplicht de opdracht te aanvaarden.
- Elektronische overeenkomsten, inclusief bevestigingen via e-mail, SMS of via de website, worden door beide partijen als rechtsgeldig erkend en bewaard.
- Vervoerder behoudt zich het recht voor om de overeenkomst elektronisch te archiveren.
- Met de aanvaarding van de opdracht treedt de Reiziger/Opdrachtgever als partij toe tot de Vervoerovereenkomst.
Artikel 4 – Beëindiging van de Vervoerovereenkomst
- Vervoerder behoudt zich het recht voor de uitvoering van de Vervoerovereenkomst per direct te staken indien de Reiziger zich zodanig gedraagt dat de veiligheid of de zorgvuldige uitvoering van het vervoer in het geding komt. In dat geval kan Vervoerder de Reiziger verzoeken het voertuig onmiddellijk te verlaten.
- Bij voortijdige beëindiging geldt:
- Taxametermeting: De Reiziger is het bedrag verschuldigd dat op dat moment door de taxameter wordt aangegeven.
- Vast tarief: Indien vooraf een vast tarief is overeengekomen, is de Reiziger een evenredig deel van dit tarief verschuldigd ter vergoeding van het reeds uitgevoerde deel van de rit.
- Eventuele door Vervoerder geleden schade door voortijdige beëindiging door de Reiziger wordt naar redelijkheid en billijkheid verhaald.
Artikel 5 – Verplichtingen en Bevoegdheden van de Reiziger
- De Reiziger is verplicht:
- De aanwijzingen en instructies van Vervoerder op te volgen (bijvoorbeeld inzake plaatsing in de taxi en het gebruik van de veiligheidsgordel).
- Zich in de taxi zodanig te gedragen dat schade aan het voertuig, verontreiniging of hinder voor Vervoerder en/of andere passagiers wordt voorkomen.
- Tijdig het overeengekomen tarief te voldoen, hetzij contant, hetzij op een andere vooraf overeengekomen wijze.
- Indien tijdens of voorafgaand aan de rit omstandigheden aan de zijde van Vervoerder optreden die, indien bij de totstandkoming van de overeenkomst bekend, de overeenkomst niet of op andere voorwaarden hadden laten plaatsvinden, is de Reiziger gerechtigd de Vervoerovereenkomst schriftelijk op te zeggen. In dat geval worden de naar redelijkheid en billijkheid veroorzaakte kosten verrekend.
- Indien de Reiziger tijdens het vervoer zelf het openen van de portier op zich neemt, dient dit zodanig te gebeuren dat geen hinder of gevaar voor het verkeer ontstaat.
Artikel 6 – Betaling
- Uitvoering op grond van de Vervoerovereenkomst geschiedt op grond van de Wet Personenvervoer 2000 vastgestelde en op correcte wijze bekend gemaakte tarieven, zoals bepaald door de Taxameter of waarbij de ritprijs van te voren overeen is gekomen.
- Betalingswijze:
a. In beginsel dient betaling contant in euro’s te geschieden. Vervoerder behoudt zich het recht te verzoeken betaling in gepaste munten.
b. Niet-contante betalingen, waaronder contactloos betalen in de taxi, zijn mogelijk.
c. Indien voor niet-contante betaling gekozen wordt en de Reiziger/Opdrachtgever een factuur wenst te ontvangen, zal Vervoerder deze op verzoek verstrekken. Bij contactloos betalen wordt doorgaans geen factuur verstrekt. - Ritten op rekening:
Bij vervoer op rekening wordt een administratiekost van € 2,50 (inclusief BTW) per rit in rekening gebracht. - Alle bedragen dienen te worden voldaan zonder aftrek van enige korting, opschorting of verrekening, conform de bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek.
- Wanbetaling en te late betaling:
a. Indien de betaling niet binnen de gestelde termijn van 7 dagen na factuurdatum wordt voldaan, is de Reiziger/Opdrachtgever van rechtswege in verzuim.
b. Over het uitstaande bedrag wordt vanaf de vervaldag een rente berekend conform het wettelijk tarief.
c. Vervoerder behoudt zich het recht voor, na een schriftelijke aanmaning en het verstrijken van een redelijke betalingstermijn, extra incassokosten en administratiekosten in rekening te brengen en over te gaan tot het instellen van gerechtelijke procedures ter invordering van het verschuldigde bedrag.
d. Alle bijkomende kosten als gevolg van wanbetaling komen volledig voor rekening van de Reiziger/Opdrachtgever.
Artikel 7 – Verplichtingen en Bevoegdheden van Vervoerder
- Veilige en zorgvuldige uitvoering:
Vervoerder verplicht zich de Reiziger en diens Handbagage op een veilige en zorgvuldige wijze te vervoeren, conform de eisen zoals gesteld in de Wet Personenvervoer 2000. - Routekeuze:
Vervoerder kiest in overleg met de Reiziger de voor diens bestemming meest gunstige route (bijvoorbeeld de snelste of economisch voordeligste), tenzij de Reiziger of de meldkamer/centrale nadrukkelijk een andere route aangeeft. - Assistentie:
Vervoerder verleent, voor zover mogelijk, assistentie bij het in- en uitstappen en bij het laden en lossen van Handbagage. - Taxameter en betalingsbewijs:
a. Bij gebruik van de taxameter dient deze na afloop van de rit gedurende een redelijke tijd te blijven staan, zodat de Reiziger de ritprijs kan aflezen.
b. Op verzoek verstrekt Vervoerder een betalingsbewijs met daarop ten minste de ritprijs, bedrijfsnaam, datum en (globaal) tijdstip van de rit. - Beschikbaarheid van de Dienst:
Vervoerder spant zich in de dienstverlening te allen tijde op het hoogste niveau te leveren, maar kan bij hoge vraag of onvoorziene omstandigheden de beschikbaarheid van een taxi niet garanderen. - Toegang tot de taxi:
Vervoerder is bevoegd een Reiziger die zich niet aan deze voorwaarden houdt, de toegang tot de taxi te ontzeggen of uit de taxi te verwijderen. - Ritten van en naar luchthavens:
a. Alle ritten vanaf of naar luchthavens dienen – tenzij anders overeengekomen – vooraf betaald te worden.
b. Wachttijden voor luchthaventransfers zijn beperkt tot maximaal 60 minuten na landing; daarna wordt, indien mogelijk, een alternatieve ophaalmogelijkheid geregeld.
c. De Reiziger is verplicht vluchtgegevens vooraf schriftelijk te verstrekken.
d. Vervoerder is niet aansprakelijk voor onjuistheden in de verstrekte vluchtgegevens. - Opschorting van het vervoer:
Indien gewichtige omstandigheden (bijvoorbeeld technische mankementen of onvoorziene veiligheidsrisico’s) dit noodzakelijk maken, is Vervoerder bevoegd het vervoer geheel of gedeeltelijk te staken. De Reiziger wordt hierover zo spoedig mogelijk geïnformeerd, voor zover dit mogelijk is.
Artikel 8 – Handbagage
- De Reiziger dient zijn Handbagage op een deugdelijke en veilige wijze te verpakken.
- Vervoerder behoudt zich het recht het vervoer van Handbagage te weigeren indien:
- De aard van de Handbagage gevaar, hinder of schade kan veroorzaken;
- Het om vervoer van voorwerpen gaat die krachtens wet- en regelgeving verboden of als onveilig worden beschouwd (bijvoorbeeld vuurwapens, explosieven, ontvlambare stoffen, etc.).
- Vervoerder draagt zorg voor de Handbagage, maar is niet aansprakelijk voor verlies of beschadiging, tenzij er sprake is van opzet of grove nalatigheid.
Artikel 9 – Vervoer van Dieren
- Levend dier(en) mogen in de taxi worden vervoerd, mits:
- Zij in een geschikte draagmand, tas of op een andere veilige wijze worden ondergebracht;
- Zij, indien mogelijk, aangelijnd zijn (bijvoorbeeld bij honden).
- Indien het vervoer van dier(en) tot hinder of gevaar leidt voor de Reiziger of het personeel, behoudt Vervoerder zich het recht het vervoer te weigeren.
Artikel 10 – Gevonden Voorwerpen
- Reiziger die een voorwerp of geldsom aantreft in de taxi, dient dit zo spoedig mogelijk aan Vervoerder te melden.
- Vervoerder zal, na het verkrijgen van een redelijke bewijsvoering, het gevonden voorwerp of de geldsom in bewaring nemen.
- Indien de rechtmatige eigenaar zich binnen drie jaar meldt, wordt het voorwerp of de geldsom – na aftrek van eventuele bewaarloon en administratiekosten – teruggegeven.
- Indien de eigenaar niet binnen deze termijn verschijnt, behoudt Vervoerder zich het recht het voorwerp te verkopen of de gemaakte kosten te verhalen.
Artikel 11 – Annulering
- De Reiziger/Opdrachtgever kan de Vervoerovereenkomst annuleren door middel van een schriftelijke kennisgeving.
- Bij annulering gelden de volgende annuleringskosten:
- 21 tot 14 dagen voor vervoer: 10% van de overeengekomen ritprijs;
- 14 tot 2 dagen voor vervoer: 35% van de overeengekomen ritprijs;
- Maximaal 2 dagen voor vervoer: 75% van de overeengekomen ritprijs;
- Tijdens het vervoer: het volledige tarief.
- Indien de daadwerkelijk door Vervoerder geleden schade lager is dan de genoemde percentages, wordt uitsluitend de werkelijke schade verhaald.
Artikel 12 – Overmacht
- Indien Vervoerder door omstandigheden buiten zijn macht (overmacht) niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, wordt de uitvoering van de Vervoerovereenkomst opgeschort voor de duur van de overmacht.
- Onder overmacht worden onder meer verstaan: extreme weersomstandigheden, technische storingen, stakingen, verkeersopstoppingen, overheidsmaatregelen en andere onvoorziene omstandigheden.
- In geval van overmacht heeft de Reiziger/Opdrachtgever geen recht op enige schadevergoeding.
- Indien Vervoerder door overmacht een voordeel geniet dat hij bij volledige nakoming niet zou hebben gehad, kan de Reiziger aanspraak maken op vergoeding van zijn schade, maar maximaal ter hoogte van dat voordeel.
- Vervoerder is nimmer aansprakelijk voor vertragingen waardoor de Reiziger een aansluitende reis mist, al zal Vervoerder zich inspannen om dit te voorkomen.
Artikel 13 – Aansprakelijkheid van Vervoerder
- Lichamelijk letsel en overlijden:
Vervoerder is aansprakelijk voor schade als gevolg van overlijden of lichamelijk letsel van de Reiziger, voor zover deze schade kan worden toegerekend aan een tekortkoming in de zorgplicht van Vervoerder. De aansprakelijkheid is wettelijk beperkt tot € 137.000 per Reiziger. - Schade aan Handbagage:
Vervoerder is aansprakelijk voor schade, verlies of beschadiging van Handbagage, voor zover deze is ontstaan tijdens het vervoer en:- Het gevolg is van een ongeval waarvoor Vervoerder aansprakelijk is, of
- Het gevolg is van een omstandigheid die een zorgvuldig handelende Vervoerder had kunnen voorkomen.
De aansprakelijkheid is in dit geval beperkt tot € 1.000 per Reiziger.
- Uitsluiting van aansprakelijkheid:
Vervoerder is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, gevolgschade of gederfde winst.
Artikel 14 – Aansprakelijkheid van de Reiziger
- De Reiziger is in beginsel aansprakelijk voor schade die hij of diens Handbagage aan Vervoerder berokkent, tenzij sprake is van omstandigheden die een zorgvuldig handelende Reiziger niet had kunnen voorkomen.
- Indien de Reiziger schade vaststelt die hij aan Vervoerder heeft berokkend, dient hij dit zo spoedig mogelijk schriftelijk te melden.
Artikel 15 – Klachten en Geschillen
- Klachtenprocedure:
Klachten over de totstandkoming en uitvoering van de Vervoerovereenkomst dienen volledig en duidelijk omschreven schriftelijk te worden ingediend bij Vervoerder, uiterlijk 6 weken na het moment waarop de gebreken zijn geconstateerd. - Geschillenbeslechting:
a. In eerste instantie zullen partijen trachten het geschil in der minne op te lossen.
b. Indien dit niet lukt, kan het geschil – nadat de klacht eerst bij Vervoerder is voorgelegd – worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Taxivervoer (Postbus 90600, 2509 LP Den Haag). Het indienen van een klacht bij de Geschillencommissie dient uiterlijk drie maanden na het ontstaan van het geschil te gebeuren.
c. De uitspraak van de Geschillencommissie is bindend, tenzij partijen uitdrukkelijk besluiten het geschil aan de gewone rechter voor te leggen.
Artikel 16 – Tarieven en Prijswijzigingen
- De tarieven voor het taxivervoer zijn vooraf door Vervoerder bekendgemaakt en zijn te vinden op de website.
- Tarieven kunnen worden aangepast in het geval van wettelijke wijzigingen of andere omstandigheden. De meest actuele tarieven gelden op het moment van de overeenkomst.
- De Reiziger/Opdrachtgever erkent dat bij niet-contante betalingen, bijvoorbeeld bij contactloos betalen, de gehanteerde tarieven en procedures van toepassing zijn.
Artikel 17 – Wijzigingen van de Algemene Voorwaarden
- Vervoerder behoudt zich het recht voor deze Algemene Voorwaarden te wijzigen.
- Wijzigingen worden schriftelijk of via een duurzaam elektronische mededeling (bijvoorbeeld per e-mail of via de website) aan de Reiziger/Opdrachtgever bekendgemaakt.
- Voor reeds gesloten Vervoerovereenkomsten geldt de versie van de voorwaarden zoals die gold op het moment van totstandkoming, tenzij anders schriftelijk overeengekomen.
Artikel 18 – Overige Bepalingen
- Ongeldigheid:
Indien één of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd worden, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Nietige bepalingen zullen worden vervangen door nieuwe bepalingen die, voor zover mogelijk, de bedoeling en het economische resultaat van de oorspronkelijke bepaling benaderen. - Toepasselijk recht:
Op alle Vervoerovereenkomsten is uitsluitend Nederlands recht van toepassing, met inbegrip van de relevante bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek en de Wet Personenvervoer 2000. - Bekendmaking:
Vervoerder zorgt ervoor dat deze algemene voorwaarden op een duurzame en toegankelijke wijze beschikbaar zijn voor de Reiziger/Opdrachtgever.
Artikel 19 – Privacy en Gegevensbescherming
- Vervoerder verwerkt persoonsgegevens van Reizigers en Opdrachtgevers in overeenstemming met de geldende privacywetgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en, voor zover nog van toepassing, relevante bepalingen uit de Wet bescherming persoonsgegevens.
- De persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor de uitvoering van de Vervoerovereenkomst en voor daartoe noodzakelijke administratieve en wettelijke doeleinden.
- Reizigers en Opdrachtgevers hebben te allen tijde het recht op inzage, correctie en verwijdering van hun persoonsgegevens. Verdere informatie vindt u in de privacyverklaring op de website van Vervoerder.
Deze Algemene Voorwaarden zijn openbaar en kunnen op verzoek kosteloos worden ingezien.
Door gebruik te maken van de diensten van Taxi Happy Day verklaart de Reiziger/Opdrachtgever kennis te hebben genomen van en akkoord te gaan met deze voorwaarden, alsmede met de verwijzingen naar de toepasselijke Nederlandse wet- en regelgeving.